FIFA akkoord met uitbreiding WK voor clubs

Gepubliceerd op 15-03-2019 22:00 door Redactie Atlas-Lions

Het bestuur van de FIFA is vrijdag bij een vergadering in Miami akkoord gegaan met voorstellen om het deelnemersveld van het WK voor clubs uit te breiden naar 24.

Het vernieuwde WK voor clubs moet in juni/juli 2021 voor het eerst worden afgewerkt en zal op de kalender de plek innemen van de Confederations Cup. Dat toernooi voor acht landenteams vond eens in de vier jaar plaats in het jaar voor een WK.

"Ik ben heel blij met dit besluit, het is een mijlpaal in de FIFA-geschiedenis", aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino op een persconferentie. "Dit 'echte' WK voor clubs zal een grote impact hebben op het clubvoetbal wereldwijd."

Het WK voor clubs wordt momenteel in december gehouden en heeft slechts zeven deelnemers: de kampioenen van Europa, Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika, Azië, Oceanië en Afrika en de kampioen van het gastland (de laatste twee jaar was dat de Verenigde Arabische Emiraten).

Groep investeerders zou miljarden willen betalen De FIFA schermde de laatste maanden met een groep investeerders, naar verluidt uit Saoedi-Arabië, die maar liefst 25 miljard dollar (zo'n 22 miljard euro) over zou hebben voor uitbreiding van het WK voor clubs en een mondiale Nations League.

De ECA, de belangenvereniging voor Europese voetbalclubs, is vanwege de nu al overvolle kalender tegen de uitbreiding en heeft dat recent opnieuw laten weten aan de FIFA.

"We zijn momenteel tegen aanpassing van het club-WK en benadrukken dat geen enkele club van de ECA mee zal doen aan zo'n competitie", staat in een brief van de ECA aan de FIFA waar de krant Süddeutsche Zeitung beslag op heeft gelegd.

Algemeen, Nationaal Elftal, Toernooien