Renard over het WK: "Alles geven en karakter tonen"

Gepubliceerd op 27-04-2018 18:00 door Redactie Atlas-Lions

Op 15 juni begint voor Marokko het WK met een wedstrijd tegen Iran. In gesprek met Goal blikt bondscoach Hervé Renard alvast vooruit op het aanstaande WK.

Het is voor de vijfde keer dat Marokko meedoet aan het WK. De laatste keer dat Marokko meedeed was in 1998, toen kwamen de Atlas Leeuwen niet verder dat de groepsfase. Met nog minder dan twee maanden tot aan de start van het WK in Rusland is de spanning bij de huidige nummer 42 nog niet echt aanwezig: “Nee, geen bijzondere druk. Het begint een beetje te stijgen, maar er is nog tijd”, aldus Renard in gesprek met Goal. De Franse bondschoach is er zo goed als uit welke 23 spelers hij gaat selecteren. “Om eerlijk te zijn is de definitieve lijst al voor negentig procent vastgesteld. Er is nog steeds tien procent die kan variëren afhankelijk van blessures en spelers die last-minute niet beschikbaar zijn.”

Marokko is op het WK ingedeeld in groep D en neemt het op tegen Iran, Portugal en Spanje. Op 15 juni speelt Marokko haar eerste wedstrijd en nemen zij het op tegen Iran. Dat Renard met zijn ploeg eerst Iran treft en niet Portugal of Spanje maakt hem niks uit. “Nee, de volgorde van de wedstrijden maakt niet echt uit. Voor ons is het van belang om de groepfase te overleven. Het doet er niet toe wie je als eerste of als laatste treft. Ik heb een paar Afrika Cups gespeeld en ik weet dat we af en toe een trage start hadden en vervolgens op gang kwamen. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Dus er is geen waarheid, geen algemene regel. Het belangrijkste is om te eindigen bij de eerste twee aan het einde van de derde speeldag. Niks anders. De rest is slechts filosofie.”

Portugal en Spanje zijn de favorieten om de groepsfase te overleven, desondanks heeft Renard vertrouwen in zijn ploeg: “Door alles te geven en ons karakter te tonen. Ik kan het voorbeeld van Algerije nemen. Zij zorgden voor veel problemen bij Duitsland tijdens de wedstrijd op het WK 2014. We moeten vanuit onze kracht spelen, grote wedstrijden afleveren, in onszelf geloven en geloven in wat we kunnen doen.”

Nadat Marokko het op heeft genomen tegen Iran, wacht tijdens de tweede speelronde Portugal. Het lijkt in dat treffen vooral zaak om Cristiano Ronaldo af te stoppen. “Ronaldo, er zijn er geen twee zoals hij. Of misschien zijn er Ronaldo en Lionel Messi”, vervolgt Renard. “Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen smaak, maar voor mij is hij een van de beste spelers ter wereld. Het is belangrijk om zijn impact niet te minimaliseren, maar om hem te evalueren, te analyseren en de aandacht te geven die hij verdient.”

Een speler die mogelijk tegenover Ronaldo kan komen te staan is, zijn ploeggenoot Achraf Hakimi. De negentienjarige vleugelverdediger debuteerde dit seizoen in de hoofdmacht van Real Madrid en speelde tot dusver vijftien wedstrijden, waarin hij één keer scoorde en één assists gaf. Hakimi maakte voor Marokko in oktober 2016, in een oefeninterland tegen Canada, zijn interlanddebuut.

Renard is onder de indruk van Hakimi. “Hij heeft een buitengewone reis doorgemaakt. Hij speelt bij Real en heeft al een paar wedstrijden als basisspeler gespeeld bij Marokko, wat gigantisch is voor zijn leeftijd. En wat ik leuk vind aan hem, naast wat hij op het veld laat zien, is vooral dat hij dezelfde persoon is gebleven. Een bescheiden persoon. Hij ziet zichzelf niet als een ster. Zijn houding blijft bewonderenswaardig wanneer ik hem zie.”

De 44-voudig international Younès Belhanda blijft een belangrijke speler voor Marokko, ondanks dat hij de nodige kritiek krijgt in Turkije vanwege zijn eerste seizoen bij Galatasaray. “Voor mij is hij een speler waar ik altijd op heb vertrouwd. Hij is onmisbaar en heeft mijn volledige vertrouwen. In Turkije wordt er gesproken over een teleurstellend seizoen, maar ik zei dat hij elke wedstrijd speelt en dat hij actief deelneemt aan het goede seizoen van Galatasaray.”

Wat de rol van Hakim Ziyech gaat worden in het elftal van Renard is nog onduidelijk. De speler en de bondscoach hebben de strijdbijl vorig jaar begraven nadat het tweetal ruzie had met elkaar. Ziyech werd niet selecteerd voor de Afrika Cup en hij weigerde vervolgens om nog te spelen onder Renard. Fouzi Lekjaa, bondsvoorzitter, bemoeide zich ermee en vrede werd gesloten.

De Ziyech is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax en is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste seizoen bij de Amsterdammers. De aanvallende-middenvelder zou in de zomer willen vertrekken. Het is een zaak waar Renard zich niet mee bemoeit. “Het is een keuze die van hem en zijn zaakwaarnemer is. Maar als je het mij vraagt, denk ik dat hij de kwaliteiten heeft om in de toekomst een stap hogerop te maken. Ik hoop voor hem omdat hij een zeer goede speler is en een zeer goede progressie boekt", aldus Hervé Renard in gesprek met Goal.

Algemeen, Interviews, Nationaal Elftal, Toernooien